Professionaliteit in de kinderopvang

Ontwikkelen in je vak

Er is tegenwoordig veel aandacht voor het vergroten van de professionaliteit in de kinderopvang. Hoe begint een leidster kinderopvang haar loopbaan en hoe ontwikkelt ze zich in haar vak. Hanneke Poot – van der Windt ondervroeg hierover studenten van de post-HBO Opleiding Pedagogisch coach. Zij hopen daar op de vele vragen, die zij op het werkveld hebben opgedaan, antwoorden te krijgen.

 

Afscheid nemen is een kunst

Afscheid nemen van je kind is een vaardigheid die iedere ouder moet leren, omdat het loslaten van je kind één van de voorwaarde is om het kind op te voeden naar een zelfstandig wezen. Maar wel één van de moeilijkste vaardigheden. Voor ouders is het belangrijk dat zij goed afscheid nemen van het kind, zodat het kind een fijne dag kan hebben met een veilige start. Voor leidsters is het belangrijk om niet langdurig met een huilend kind te worden achtergelaten. Ouders vragen vaak om hulp bij het afscheid nemen. Op welke wijze kunnen ouders dit het beste doen? Welk beleid heb je hierin? Vertel dit de ouders bij het aanmeldingsgesprek.

 

Opvang op maat. Aandacht voor kinderen met (zintuiglijke) beperkingen

De kinderen in de groep zijn lekker aan het spelen, tot een ieder opgeschrikt wordt door Jan Pieter. Met lange uithalen staat hij midden tussen de spelende kinderen te snikken. Hij wil in zijn ogen wrijven, maar wordt daarbij gehinderd door de grote pleister op zijn rechteroog. Om hem heen klinken vele geluiden van roepende kinderen, vallende blokken, getoeter van kinderen op denkbeeldige motoren en muziek op de achtergrond.

 

Babymassage in de Kinderopvang

Waarom is massage zo goed voor een kind en wanneer kun je een baby masseren? Veel leidsters geven aan dat zij het fijn zouden vinden om kinderen te masseren. Vooral baby’s die veel huilen, krampjes hebben, of niet in slaap kunnen komen. Er is veel behoefte aan informatie over wat nu eigenlijk wel of niet kan.

In de Kinderopvang worden kinderen dagelijks veel aangeraakt. Kinderfysiotherapeute Hanneke Poot – van der Windt, geeft leidsters informatie, handvatten en spelletjes over het aanraken en masseren van baby’s

Expressie op de peuterspeelzaal

Expressie is het uiten van gevoelens en gedachten op een manier die past bij de eigen persoon. Kinderen drukken hun eigen persoonlijkheid uit op verschillende manieren. Het is de kunst voor volwassenen hun uitingen te zien en op de juiste wijze te vertalen. Dus goed kijken naar het kind en reageren op een zodanige manier dat het kind het ook begrijpt.

Hanneke Poot-van der Windt sprak met verschillende werkers uit de kinderopvang over expressie. In dit eerste artikel een tweetal hoofdleidsters van een peuterspeelzaal.

 

Werken met expressie in de kinderopvang

Ook op kinderdagverblijven wordt veel gedaan aan expressie. Jannigje Knigge, coördinator van KDV Poespas in ’t Harde, Arian Beij, hoofdleidster van KDV Astrid Lindgren in Culemborg en Karlijn van Stijn, hoofdleidster bij Stichting de Blokkentoren in Zutphen spraken hierover met Hanneke Poot-van der Windt.

 

Ieniemienie roert haar staart!

Met deze kreet voert peuterspeelzaal Ieniemienie in Ingen, onder bevlogen leiding van Marijke Bergacker haar sponsoractie. Zoals elke peuterspeelzaal heeft ook deze locatie behoefte aan meer financiële middelen dan de subsidie van de gemeente. In een boeiend besprek vertelt Marijke enthousiast op welke, vaak verrassende wijze zij mogelijkheden zoekt en schept om aan geld te komen voor zoveel extra dingen die een peuterspeelzaal nodig heeft.